Tien jaar FC Mâk Ân: “winnen van het toernooi blijft ultieme droom.”

Sinds 2014 is FC Mâk Ân een vaste waarde in het BFV Toernooi, wat betekent dat ze dit jaar hun tiende deelname zullen vieren. De huidige samenstelling van het team dateert uit 2015, hoewel er dit jaar enkele spelers voor een ander team zullen spelen. "Ieder jaar is ons doel om de finaleavond te halen," vertelt speler Rik Muijs.
mak_an

De prestaties van FC Mâk Ân zijn over het algemeen sterk, maar ze hebben hun ups en downs gekend. Hun slechtste prestatie was in 2014, toen ze als zesde eindigden in de poule en sneuvelden in de verliezersronde. Toch hebben ze ook hoogtepunten gekend: in 2017 en 2022 bereikten ze de finale, maar verloren ze respectievelijk na strafschoppen tegen Grillpaleis en Match-Day.

Teamnaam

De teamnaam FC Mâk Ân (Spakenburgs voor ‘rustig aan’) komt voort uit een uitdrukking die ze vaak gebruikten toen ze een jaar of vijftien waren. "Toen we ons voor het eerst inschreven voor het BFV Toernooi, moesten wij nog een naam verzinnen," legt Rik uit. "Er is besloten om het team FC Mâk Ân te noemen." Tien jaar later hebben ze nog altijd dezelfde naam en (vrijwel) hetzelfde team. Sterspeler van FC Mâk Ân is Zeger Duijst. "IJzersterk is op verdedigend vlak, technisch goed onderlegd, heeft gevoel voor ruimtes en een neusje voor de goal”, aldus Rik. Voor de voorbereiding op het toernooi heeft FC Mâk Ân een aantal oefenwedstrijden gepland. "Op een enkeling na spelen wij het hele jaar niet in de zaal, dus het spelen van oefenwedstrijden is nodig om weer even te wennen aan het zaalvoetbal.”

Doelstelling

De doelstelling voor dit toernooi is duidelijk: de finaleavond halen. "Op de finaleavond spelen een hoop factoren een rol die bepalend zijn hoever je uiteindelijk kan komen," benadrukt Rik. “Met name de loting en het wel of niet winnen van een strafschoppenserie is cruciaal." Wat betreft concurrentie is er niet één specifiek team dat eruit springt. "Er zullen dit jaar tussen de acht tot tien teams zijn die het toernooi kunnen gaan winnen. Het deelnemersveld wordt elk jaar sterker, omdat het toernooi meer aandacht krijgt en veel teams spelers van buiten de dorpsgrenzen inzetten om zover mogelijk te kunnen komen."

Saamhorigheid

Voor FC Mâk Ân draait het toernooi echter om meer dan alleen winnen. "Het leukste aan het toernooi vind ik dat het saamhorigheid brengt. Iedereen kent wel iemand die meedoet of heeft zelf een keer meegedaan. Bijna iedere avond zit de Kuil vol en is het gezellig. Maar uiteindelijk blijft het winnen van het toernooi de ultieme droom: "Als dat gebeurt, is het toernooi voor ons geslaagd!”