Gaat titelverdediger El Toepoes opnieuw stunten?

Extra gebrand om de titel te verdedigen, of extra relaxed omdat ze hem al binnen hebben? Vol spanning wordt gekeken naar kampioen El Toepoes, hét team om dit jaar te verslaan. Wie de mannen van El Toepoes vorig jaar had gevraagd of ze verwacht hadden kampioen te worden, had een volmondige ‘nee’ gekregen. Een plek in de finaleavond was voor hen meer dan voldoende, maar het liep anders: “na onze eerste plek in de poulefase waarin ook The Masters zaten, begonnen sommigen wel in een wonder te geloven. Maar tijdens de finaleavond zeiden we nog tegen elkaar: laten we sowieso de eerste pot winnen, dan sta je niet zo voor lul en hebben we in ieder geval weer de kwartfinale gehaald.” Toen die eveneens gewonnen werd van Net Niet, niet de minste tegenstander, ging El Toepoes er naar eigen zeggen ‘volle bak’ voor: “alles of niets!”
BFV El Toepoes

Tuffen

De prestatie van de titelwinnaar is er een van de stijgende lijn. Onder de naam El Toepoes werd nu twee keer meegedaan met het BFV toernooi, daarvoor werd twee keer meegedaan als El Muchos Manos. “Het eerste jaar verloren we in de finale van de verliezersronde, het tweede jaar gingen we eruit in de tussenronde, het derde jaar bereikten we de kwartfinale en afgelopen jaar pakten we de beker”, somt Jordy de geschiedenis op. Daarbij is de vraag wat de inspiratie was om de naam van El Muchos Manos (Spaans voor ‘de vele handen’) naar het niet bestaande woord El Toepoes te veranderen. Het blijkt een eerbetoon aan trainer Merijn. “Het staat voor ‘Tuft Op Elk Persoon Of Elk Schepsel’, een naam die Merijn vroeger kreeg omdat hij op alles tufte wat bewoog.” Van tuffen naar bluffen, want het toernooi is voor El Toepoes pas geslaagd als ze niet alleen de titel winnen, maar óók alle mogelijke schalen kippenvleugels winnen. En dat moet toch prima te doen zijn, beredeneert Jordy. “Met de wintercup erbij zijn we al zo’n 17 wedstrijden ongeslagen. Het laatste team dat van ons won was Matchday. En laten zij nou net niet meedoen dit jaar.”

Weddenschap

Voorafgaand aan de finaleavond vorig jaar, ging er ook een lijst rond in het dorp waarop alle teams van de finaleavond stonden. “Je kon dan geld inzetten op het team waarvan jij dacht dat ze het BFV zouden winnen. Als je op ons team inzette kon je het meeste geld winnen, want ze dachten dat wij er meteen uit zouden liggen. Wij willen de bookmaker nog even hartelijk bedanken! Mede dankzij dit lijstje wonnen we de titel”, stelt Jordy. Toch blijft de speler van El Toepoes ook wel realistisch. “Iedereen wil natuurlijk van de winnaar winnen en kijkt toch wel een soort van tegen je op. Daarbij is onze missie eigenlijk al geslaagd en is de druk van 'een keer in je leven het BFV winnen' er niet meer. Ik hoop dat we daardoor niet te laks worden.”

Publiek

Jordy hoopt ook dat het publiek net als vorig jaar ‘weer een geweldige sfeer’ brengt. “Ik herinner me nog dat onze Franslyn A.K.A. 'Frenna' voor het eerst met het BFV meedeed en tijdens de finaleavond minstens tien minuten met zijn mond open naar het publiek stond te staren.” “Waar ik afgelopen jaar ook erg om heb gelachen is dat de vader van Tim Koek na de kwartfinale deed alsof hij bij een krant werkte en Frenna wilde interviewen. Frenna kende Aart niet en werd zenuwachtig maar tegelijk super trots en heeft dus 10 minuten bloedserieus antwoorden staan geven aan Aart Koelewijn.” Het zijn twee herinneringen die Jordy wel wil delen, want veel moeten volgens hem ‘helaas’ binnen het team blijven…