Een oude publieksfavoriet: Het Monsterteam

In de jaren 90 stond het Monsterteam vier keer achter elkaar in de finale. In '94 en '96 pakten ze ook nog de titel. Ze werden ook wel het favoriete team van de nieuwe generatie IJsselmeervogels-spelers genoemd.
bfv_eenoudepublieksfavoriethetmonsterteam

Monsterlijk team

In de jaren 90 stond het Monsterteam vier keer achter elkaar in de finale. In '94 en '96 pakten ze ook nog de titel. Ze werden ook wel het favoriete team van de nieuwe generatie IJsselmeervogels-spelers genoemd. ''Wij waren de jonge talenten van die tijd'', vertelt Steven de Harder, oud-speler. Je kan wel stellen dat zijn hart nog steeds bij dit monsterlijke team ligt. In totaal heeft het Monsterteam negentien jaar meegedaan. De mannen van het monsterteam zien elkaar -29 jaar later - nog steeds wekelijks. ''Dat laat wel zien wat voor leuk team wij waren'', glimlacht Steven. ''We hebben meegedaan, totdat we de finaleavond niet meer haalde. Nu komen we als bezoeker een biertje drinken.'' Want leeftijd ging een grote rol spelen. ''Ik kan mij nog herinneren dat we één of twee jaar voordat we stopten, een week lang iedere dag voor het BFV moesten voetballen'', vertelt Steven. Dat was een pittige week voor ons. ''Op maandag speelden we onze laatste poulewedstrijden, op dinsdagavond wonnen we de verliezersronde, op woensdag gingen we via de tussenronde door en op donderdag de finaleavond. We lagen er toen bij de eerste wedstrijd ook al uit, want vier avonden achter elkaar voetballen, konden wij niet meer volhouden. Vooral niet als je zo'n gezellig team bent, waarmee je iets langer mee blijft hangen dan gemiddeld'', zegt Steven met een knipoog.

Old soldier

Het is meer dan tien jaar geleden, dat het Monsterteam nog meedeed aan BFV. Bekende namen van het team waren Dennis en Gijs Bos, Kees en Henk de Graaf, Geurt Koelewijn, Rob Hopman, Marcel de Graaf, Freddy Beukers en - zoals toentertijd in de krant werd gezegd - 'old soldier' Renger de Groot. ''Freddy was dan wel een blauwe en zelfs Theo de Graaf, die toen bij ons bij de rooie speelde heeft ook nog voor ons gevoetbald, maar voor de rest waren het vooral rooien'', vertelt Steven. ''We wisten wel raad met elkaar, want we trainden altijd samen. Aan het eind van het seizoen gingen we dan lekker dat toernooitje voetballen onder de bezielende leiding van de altijd aanwezige Adrie de Graaf en Frans Heinen.'' Zelfs oud Catenaccio speler en voorheen BFV-scheidsrechter Wim Tsopper (de Graaf) is in onze nadagen ooit nog gastspeler geweest bij het Monsterteam. Dat kon toen omdat we toch wisten dat we niet meer gingen winnen geeft Steven lachend aan.

'Als je jong bent, blijf je rennen'

Tijdens hun eerste deelname, in '94, was Steven nog maar zeventien jaar, maar hij wist al goed wat hij deed. ''Ik was vooral een lopende en passende speler. We hadden hele goede spitsen in de gebroeders Gijs en Dennis Bos. Ik zocht Dennis altijd als eerste op om vanuit snel combinatievoetbal onze doelpunten te scoren. Als je jong bent, blijf je rennen. Als je 38 bent, lukt dat niet meer en dat probleem kregen wij ook. Je kan er dan voor kiezen om allerlei jonge zaalvoetballers mee te laten spelen in je team, maar wij vonden het toch wel het allerleukste om met onze vriendenclub mee te doen'', legt Steven uit.

Nieuwe generatie

Concurrerende namen in de jaren 90 waren Ruizendaal Vis, de Mandemaaker en de Canaries. ''Later kwam daar natuurlijk Kama Sutra en teams met talenten van de blauwe zoals MOP en de rooie zoals The Masters bij'', vult Steven aan. ''Teams die vanuit de jeugd met elkaar voetballen, worden gewoon winnaars. Als je met je vriendengroepje gaat voetballen, ga je dat moeilijk redden. Je moet heel goed zijn met elkaar.'' Nu is het moment gekomen dat Stevens eigen zoon meevoetbalt op het BFV. ''Dat is heel leuk om te zien. Ik ga sowieso iedere finaleavond kijken en als mijn zoon speelt, ben ik ook in de Kuil te vinden. Daarnaast ben ik elf jaar werkzaam geweest voor de jeugd van IJsselmeervogels en het is daarom ook extra leuk om naar alle jeugdspelers te komen kijken.''

Bindende Factor

Veel jeugd ziet het BFV-Toernooi als een uitje en gezelligheid staat centraal voor iedereen. ''Het toernooi heeft een mooie, bindende factor'', geeft Steven aan. 'Wij haalden vaak de finaleavond, maar er waren veel teams die nooit finaleavond halen, waarvoor het ook heel gezellig was, die functie heeft dat toernooi natuurlijk ook. Het is voor veel jongens al leuk om een keer tegen spelers vanuit het Eerste te kunnen voetballen.''